Erősítő teszt

2013.01.18 16:03

Teszteltem.
Erősítőt.

Alanyok:
Rocktron Chameleon 2000
Rocktron Midi Xchange
Mákosamp Classic Hi-gain 100w
Klotz TM Stevens 9 és 3m-es gitárkábel
Laboga 75cm-es hangfalkábel
Gibson Explorer Pro 2007
Marshall 1960AV


Szárazon:
A Rocktron Chameleon 2000 csőszimulátoros előfokot 3 méteres Klotz kábellel a Mákosamp Classic Hi-Gain (Sovtek EL34 vég-, és ENGL előfokcsövek, 1964-es Laney trafó), előfoka (input) elé kötöttem. A fejet 4Ohmon Laboga (Irányított kábel. Emel némi közepet és magasat - a Planet Waves-ekhez képest.), hangfalkábel köti össze az 1960 AV Marshall ládával. A gitárt és a Rocktront szintén Klotz kábel köti össze.
A fullcső erősítő tiszta csatiját használom, a Rocktronról oldok meg mindenféle szólókiemelést, effektezést, torzítást...Ami vicces, de igen jó poénnal, hogy az erősítő EQ-ja egész máshol és másképp avatkozik be, mint a Rocktroné....a prescence-ről nem is beszélve....Ez elég hasznos is, mert csak az egyik EQ, vagy csak az egyik prescence kevés lenne.



Élmény:
Nem szólhatna jól. Főleg, ha az ember gondolatkísérletet végezve felteszi magának a kérdést: Előfok elé előfokot? De mégis. 12 óra gitározásra ösztönzött. Nagyon tetszik....Ha akarom metál, ha akarom rock....a tisztája pedig sokkal szebb, mint a Mákosé....Ellenben a Mákos féle torz a Rocktronnál sokkal brutálisabb, dögösebb, jóval mélyebbre megy. Ez jól esik a fülnek. Viszont a Mákos Hi-gain hangképével annyi problémám van - és erről elképzelhető, hogy csak én vettem észre -, hogy a gitárra jellemző középtartományban hiányos. Többek között ez a hiányosság ösztönzött a tesztre. Mert zenekarban szerintem egészen más sound működik optimálisan, mint az egyedül történő gitározásnál. De ezt minden hangszerre igaznak vélem.

Rossz pont, hogy a Rocktron (a DSP-s effektek miatt) előfok hangszínváltáskor relatíve nagy szünetet tart...azt bele kell kalkulálni a játékba. A késésről a csatornaváltást végző Rocktron Midi Xchange nem tehet.


A szólófíling nekem sokkal jobban tetszik, mint a szimpla csöves csatorna boostolásnál. Mintha tisztábbak, gyorsabbak lennének a hangok, de közben a gain ugyanúgy megvan......a játékélményt Gibson 500t-s Gibsonnal tudtam felmérni...összegezve: ez így egy setup!
Dörög, morog ritmusnál is...hangképben pont a helyén van...És nincs multieffekt-fíling. Relatíve sok tekergetéssel, sikerült kiebrudalni a soundból.

üdv.:

Elérhetőség

Tari Botond taribotond@gmail.com