Hangolók tesztje

2013.01.18 16:06

Tesztalanyok:
TC Electronic Polytune pedál, Boss TU-3 pedál, Leem LMT2000 hangológép és metronome, Korg DT-3 hangológép, DaTuner Lite Android Mobil App, GStrings Android Mobil App, L&M Gibson Android és Iphone Mobil App tuner és metronome.
-minden hangoló kromatikus.
           
A tesztben résztvevő hangszerek:
Marshall Haze half stack, Shure Beta 58A hozzá egy talált XLR-jack kábel, egy régi fehér Laboga kábel, Furch OM20-CM EL-AC gitár Fishman elektronikával - a választás azért esett erre a gitárra, mert párhuzamos tesztek készítéséhez az elektroakusztikus gitár tűnt a legjobbnak. Az EL-AC gitár mellett minden hangoló minden opcióját egyszerre tudtam vizsgálni.

A tesztről:
A teszt szubjektív, mivel nem állt rendelkezésemre semmilyen referencia eszköz. Így a hangolókat egymáshoz viszonyítva nyilvánítottam pontosnak, vagy nem pontosnak. Érzékenységet és hangolási pontosságot is egymáshoz viszonyítva vizsgáltam. Ami a legtöbbjük szerint azonos, illetve pontos volt, azt tekintettem szubjektíven referenciának.

Pedálok:
Elöljáróban:
A koncis ládamikrofonozásnál általában úgyis többet bukunk, ezért kijelenthető, hogy saját magunk felé való igényeskedés a jelenlegi téma részletesebb boncolgatása...(Valamint az az igazi true bypass, amikor be sem kötöd a cuccot a sorba... smile )

A hangolóválasztás nehéz téma. Legalábbis a teszt eléggé elgondolkodtatott. Ha pl. igazán jó bypasszt szeretne az ember akkor ezt megkapja a Polytune-tól, viszont előfordul hogy összezavarodik a pedál (ez azonban nagyon ritka). Ha a bypasszos igények lejjebb adódnak jöhet a TU-3. Ami a Polytune-hoz hasonlóan igen precíz hangolóműszer, azzal a két különbséggel, hogy amíg a megbízhatóság felől közelítve nyerünk vele, addig a bypass oldalán bukunk.
Természetesen nem ormótlanul undorító jeltovábbítási minőségről van azért szó. Sőt! De érezhető.

Hangológépek:
A Leem és a Korg gép is nagyon precíz, és megbízható.
A hangolási pontosság nyertese, a Korg. Már minden pedál, applikáció és gép zöldben volt, amikor a Korg még azt kérte, hogy egy lehelletnyit lazítsak vagy feszítsek a húrokon. Amikor ez megtörtént - bár nehéz volt ilyen picit állítani a hangszeren - a többi gép ugyanúgy zöldben maradt. Mindkét öreg kromatikus masina képes a saját mikrofonjával is hangolni. (A Leem az E1-re érzékenyebb, mint a többi húrra, ennél az egynél olyan alapos volt, mint a Korg. Az A5 pontosságára pedig a TU-3 figyel annyira oda, mint a DT3. ) A Leemben a hangoló mellett pedig egy nagyon megbízható, állítható hangerejű metronóm is van. Sőt, különböző egyszerű ritmusképletekre is megtanították.
A két gép hátránya, hogy live-ban nehezen, és lassan használhatók, valamiféle tuner outot igényelnek, vagy a hangszer erősítőből való kihúzása szükségeltetik a néma hangoláshoz. A kijelzők a méreteik és a világítás miatt nem láthatók pedál bordba építés és/vagy kevés vagy túl sok fény esetén.

Mobil App-ok:

Gibson: Ingyenes. A metronómja Iphone4-en és Androidos telefonon való futtatás esetén is használhatatlan. Mivel instabil a telefonok processzorának az órajele. Az Iphone jóval pontosabb, de még mindig használhatatlanságig ragadós vagy épp sietős. Az Android vicc kategória.
A Gibson hangológépe pontatlan +10, -10 centnél, mindkét okos telefonnál megszavazta a tökéletességet, a gyorsasági versenyt itt is az Iphone4 nyerte. De androidon is kapkodott.
Az aparát ezek mellett akkordgyűjteményt tartalmaz, és leckékhez is hozzáférhetünk.

DaTuner Lite: Ingyenes. Ez egy kifogástalanul használható, jól látható (mikor lesz egy pedálnak vagy egy gépnek akkora kijelzője, mint egy okostelefonnak?), pontos, gyors, jól kalibrálható, mélyen szerkeszthető, még a Hz számot is kijelző program. Sikeres hangolás esetén színt vált a kijelző. Ez hasznos.

GStrings: Ingyenes, Androidos. Láthatók még az aktuális Hz számok is. Viszont a sikeres hangolást csak alig láthatóan jelzi. Valamiért az E6-ot magasabbra szerette volna húzatni. Aztán kiderült, hogy nem is. Csak valamilyen oknál fogva a mutató nem középállásban számít középállásúnak. Azonban ezt csak az E6-nál játszotta el. És csak ez az egy program, úgyhogy az okos telefon mikrofonja jónak tekinthető.

Érdekesség:

A Furch gitár bundozása, beállítása Hz-re pontos. Tized Hz-s eltéréseket tapasztaltam még a 17. bundban is.
A TU-3-at kipróbáltam Shure BETA58A-val. Az akusztikus jelet így is ugyanolyan precízen kezelte.

Jó hangolást!

Elérhetőség

Tari Botond taribotond@gmail.com