HOME.STUDIOS.INC.2

2013.10.29 15:18

    Aztán amikor az ember elszomorodik, hogy valószínűleg nem lesz képes igazán jó minőségű hangfelvételek készítésére a házi stúdiójában, felmerül a kérdés: mi végre költött el egy rakás pénzt stabil, látszólag minden igényt kielégítő rendszerre, ahelyett a jó kis nyaralás helyett, amit a csajával tervezett, ha még egy jó lemezt sem tud rögzíteni?
    A válasz egyszerű. Nem volt kidobott pénz. Sokkal nagyobb gyakorlati haszna van egy otthoni felvevő rendszernek, mint azt az ember elsőre gondolná. A nagy hátrányt már leírtam. Lássuk az előnyöket.

- Az ember megismeri, kezelni tudja azokat a szoftvereket, amelyekkel egy komolyabb stúdióban találkozik, és képes pontosan elmondani a gondolatait, terveit, mert tudja, mit is szeretne és mire van lehetőség.

- A felvétel idejére pontosabban, jobban tudja a dalokat és ezek átgondoltabbak is, mert otthon képes elkészíteni a mankósávokat, demókat amit természetesen magával is visz a Stúdióba.
- Az otthon elkészített mankósávok, vagy demófelvétel meggyorsítja a stúdiómunkát, mert előre letisztázott, hol mi van és mi következik.
- A hangmérnöknek is segítség lehet, mert természetesen hallható az otthoni hanganyagon, hogy nem profi, viszont körülbelüli képet kap a végső felvétel tervezett hangszínezési, keverési elvárásáról.

Már ez a pár pont annyi pénzt és időt spórol egy zenésznek, zenekarnak, hogy bőven megéri beruházni egy kisebb felvevőegységre. Hiszen komoly óramennyiséget nem vesz majd igénybe a stúdióban mankó készítésre, dalok tempóinak kitalálására, hangszínek megfejtésére. De van még tovább is.

- Az ember az ötletei rögzítésekor nem csak magát az kreációt, fílinget menti el, hanem a hangszerkezelési- és játékproblémáit, hibáit is. Visszahallgatáskor hallgatóvá válik a zenész. Képes lesz a felvétel elemzésére és a problémák innentől felismertté vál-hat-nak. El tud kezdeni dolgozni a javításon.
- Bárki képes egyedül dalokat rögzíteni. Felgyorsítja a zenekar munkáját, hiszen a tervek, ötletek elküldhetők egymásnak. Nem egy bérelt próbateremben derül ki, hogy valami nem is jó, vagy jó.

És még mindig lehetne sorolni, de talán ennyi elég is egy zenészembernek azon személyes ideológia kidolgozására, hogy nem csinált rosszat, amikor nem ment el két hétre valahova nyaralni, amikor a zene az élete sója.

Elérhetőség

Tari Botond taribotond@gmail.com