LINE6 M5

2016.02.19 17:43

Miért?
Olyan eszközt kerestem, ami egyszerű, sokat tud, és nem válok meg tőle fél év múlva, mert akár "másképp" is hasznát vehetem.

Milyen?
Kézben tartva: masszív és mutatós. 24 preset menthető el saját névvel és beállítással. Kapcsolható DSP-, és True Bypass.

Hova?
FX loopba vagy Amp Input és gitár közé. Mindkét esetben akár sztereóban is.

                Egy Marshall JMP-1-gyel teszteltem. Sztereó bekötés fx loopba illetve, mono használat inputba kötve.
                                        Mindkét esetben a JMP-1 hangfalemulált kimenete üzemelt.


Hogyan "másképp"?

Az M5 árából kikövetkeztethető, hogy nem a HighEnd kategória képviselője, azonban egy nagyon okos és jó dolgokkal felszerelt cucc. Ilyen okosság a Tap Tempo, a hangológép, vagy a midizhetőség. Számomra a midizhetősége jelenti a pedál használatának másképpenjét. Legrosszabb esetben midikapcsoló válhat belőle.

Milyen igény merülhet fel mégis?

Ár-érték arányban kifogástalannak mondható a pedál, hiszen a benne található effektmodellek eredeti példányai gyakran többe kerülnek, mint maga az M5 adapterrel, postával. Viszont az effekt tudásának egy része csak expression pedállal hozzáférhető. Ez rendben lévő, hiszen hangerőpedál vagy Whammy nehezen képzelhető el expression pedál nélkül. Azonban az, hogy ezt nem lehet bármilyen expression pedállal megtenni, az M5 univerzalitásának rovására megy. A Proel GF16L pédául alkalmatlan a feladatra, továbbá az interneten kutatva kiderül, hogy nem csak nálam merült fel az igény az M5-höz ajánlott Line6 expression pedál helyettesíthetőségére. Aminek a fő oka nem is a pénz, hanem az, hogy van itthon. Persze vannak alternatívák. De ha mégis számít a pénz, a muziker.hunál nem tudtak a Line6 EX-1-nél olcsóbb megoldást ajánlani.

Fejben felmerülő igények is lehetnek?

Igen! Amikor az ember birtokába kerül egy 100+ effektes tudással rendelkező műszer, és ezek közül egyszerre csak 1 darab használható. Pedig a beszerzés előtt is tudva lévő volt, hogy mindössze ennyi vehető igénybe egy időben. De mégis, olyan szívesen bekapcsolna a fej és a fül egy sztereó visszhangot például a Whammyre (amit bármilyen expression pedállal vezérelhet a láb).

Összességében
Olyan űrt töltenek ki ezek a Line6 típusok (M5, M9, M13) amit kétfelől is érdemes megközelíteni.
Nem multieffekt, mert kevesebbet tud -nincs erősítő-, és ládaszimuláció -, és ez jót tesz az M5-nek. De nem is egy szimpla stompbox, hiszen öt bankra felosztott gyűjtemény található benne, viszont ezek mindegyike rosszabb minőségű, mint az eredeti. Így mindkét oldalról érkezőktől kompromisszumot igényel.
Más aspektusból közelítve pedig az M5 multieffekt is és stompbox is, mindkét oldalnak többet ad. A multieffektesek True Bypasst kapnak, a stompboxosok DSP-t és effektgyűjteményt.


 

Elérhetőség

Tari Botond taribotond@gmail.com