„És lőn este és lőn reggel, a hatodik nap” Az összes modális hangsor elképesztően könnyű memorizálása

2013.04.07 16:02

Hosszadalmasra sikeredett tanulmányi kalandjaim során a legérdekesebb, legkülöncebb tanárom Pénzes László volt. Sőt! Sok tekintetben a mai napig az.
Tőle a gitározás egy számomra egészen új, matematikai megközelítését tanultam. Rengeteg olyan felfedezést tett illetve olyan dolgokra hívta fel a figyelmem, amire magamtól sosem jöttem volna rá, vagy sosem kerültek volna az érdeklődésem epicentrumába. Érdemes meglátogatni a kurzusait. Az oldalát. A tőle szerzett tudással felgyorsítható a tanulás. Igazi fegyverré válhat a zene. Legalábbis manuálisan.


Bemelegítő, lelkileg felkészítő mantra, melyet naponta egyszer javaslok elvégzés tárgyává tenni esti időpontban, lefekvéskor, öt napon át, mint az antibiotikumot. Elalvásig mormolni, de minimum hússzor.

„A modális hangsorok a barátaim. Nem én vagyok értük, „Ők” vannak értem.”


„ És lőn este és lőn reggel, a hatodik nap”


Mik is azok a modális hangsorok? Az biztos, hogy a barátaim.
A könnyebben érthetőség kedvéért a gyakorlatban történő bemutatás a legcélravezetőbb. Egy húrra három hangot helyezünk. Három verzió fordulhat elő. Dúr terc 3 hang egész hangokra egymástól (pl: c-d-e; nagy szekund+nagy szekund), moll terc (pl: a-h-c; nagy szekund+kis szekund), fríg terc (pl: h-c-d; kis szekund+nagy szekund)
Az ötödik (mixolíd) fokot alapul véve a képlet a következő: Dúr terc, dúr terc, dúr terc, fríg terc, fríg terc, moll terc, moll terc. Ezt a sorrendiséget érdemes mindösszesen megjegyezni. Tehát hét darabot!
A teljesség kedvéért egy hét húros példa. Így gitárnyakon is látszik az elgondolás.

Vissza a hat húrosokhoz...

Az E1 húrra érve jutunk abba a pozícióba, amit az E6-os húron a következő modális foknál kiindulópontnak vehetünk. Az E1-en játszott tercet ugyanabban a bundban helyezzük át az E6-os húrra.
Ergo ha dúr terc, dúr terc, dúr terc, fríg terc, fríg terc, moll terc szerepelt a korábbi skálánkban, a következőben moll terc, moll terc, dúr terc, dúr terc, dúr terc, fríg terc lesz s.í.t. Videóért katt ide!


Egyet fizet, hetet vihet akció! Csak a modális hangsoroknál!

Elérhetőség

Tari Botond taribotond@gmail.com