RANDALL RG13 VS. MARSHALL JMP-1

2016.06.09 20:55

    Egy Randall RG13-at kaptam tesztüzemre az Árkádia hangszerbolttól. Ez egy 1 Wattos 8 Ohmos FET tranzisztoros pedálerősítő 3 csatornával, boosttal, fx looppal, hangszóró emulált XLR kimenettel, füles kimenettel és média bemenettel. Egy igazi öszvér, hiszen annyi mindent zsúfoltak a körülbelül másfél kilós technikába, hogy felsorolni is hosszú. Kezelését tekintve mégis egyszerű, okos, jól kitalált, gyorsan átlátható konstrukció. És ami a legfontosabb: nagyon jó hangja van, élmény vele a munka! A néhány éve kezdődött mini divatirányzat (Orange Micro Terror, Peavey 6505 mini, stb.), képviselője, annyi különbséggel, hogy az okosságot a mérnökök itt egy lábkapcsolóba zsúfolták bele.

    Gyorsan leírom, ami - valószínűleg csak nekem -, hiányzott, hogy azután a meglévő dolgokkal foglalkozhassak. Az RG13 nem midizhető és csak monóban használható, de az árához képest így is nagyon sokoldalúan bevethető, profi eszköz.
    Az RG13 emulált kimenetét mértem össze egy Marshall JMP-1 emulált kimenetével. A felvételi eljárás során mindenféle fülmegtévesztő, hangerőérzetnövelő plug-int mellőztem. Mindkét cucc egyből a hangkártyába és onnan a DAW-ba ment. A szólógitár (G&L Asat Classic Tribute),  csatornája fx loopba kapott némi szoftveres delayt. A jobb és baloldali ritmusgitár egy PRS SE Singlecut Seymour Duncan SH-4 és SH-1-es szettel szerelve. A gitárok jelét az előfokokig egy 1 méteres Laboga kábellel juttattam el.
    A basszusgitárt kedves barátom és mentorom készítette. Itt egy olcsóbb Spector szól Amplitube-bal erősítve. A dob Addictive Drums mintákból áll, szintén ekuzatlan, keveretlen.
    Észrevételek, összegzés:

- A boost csatona zsírosan, puffanósan szól, Randallos.

- A robusztus pedálhoz nagyon komoly adaptert és rácsavarozható csatlakozót adnak. Minőségi érzetet nyújt.

- Az emulált kimenet jele már a DAW-ba érkezés pillanatában olyan, mintha átesett volna egy komolyabb kompresszáláson, de ez nem kellemetlen, és nem dinamikátlan. (A tesztvideó hangképeit érdemes megfigyelni)

- Kifejezetten jó a torzítás textúrája, gyorsan reagál. Nem csak zúzdára alkalmas.

- A Marshall JMP-1 egy profi előfok, a Randall RG13 más karakter, de nem rosszabb!

- Nyugodt szívvel bíznám rá magam!
 

    A tesztet igyekeztem úgy összeállítani, hogy minden együtt, külön, valamivel, illetve valami nélkül is meghallgatható és elemezhető legyen. Érdemes elolvasni a videó elején található leírást!

A felvétel a Nagyferó és a Beatrice: Gyerünk! című dalának átirata!

Elérhetőség

Tari Botond taribotond@gmail.com