HÚROK HÚRJAI, ZENÉSZEK TECHNIKUSAI

2016.10.12 19:38

    2016 nyarának második felében a zenekarban új technikusok kezdtek dolgozni. Az egyikük Rózsa Bence, hangszerkészítő-javító tanonc. Csak a huszas évei elején jár és már most jó szakember, nem mellesleg képzett gitáros, tehát tudja és érti a hangszerrel kapcsolatosan fellépő igényeket. Ő vette kezelésbe a hangszereimet - a gyakorlati helyén, a Fatia Negra Gitár Manufaktúrában -, és mutatta meg nekem azt, hogy milyen, ha egy hangszer igazán jól be, vagyis kézre van állítva. Ez az írás egyrészt az ő munkáját magasztalja, másrészt így már érdemben beszélhetek az általam használt hangszerekről és húrokról.
    Miért érdemes beállíttatni egy gitárt? Mert jól kalibrált állapotban a hangszer nem csak kényelmes és jól játszható, hanem legalább egy kategóriával jobban is szól. Játékra motivál, örömet okoz.

    Először egy fehér DBZ Renegade ST Plus kapott teljes beállítást, csont nyerget, és normál hangolás mellett 10-52-es CLEARTONE húrokat. A bundjait vissza kellett profilozni, mert egy korábbi beállítás úgy elnyalta a széleit, - és sajnos a festést is -, hogy a játéktérből vettek el.
    Az egyébként nem rossz minőségű, gyönyörű, középkategóriás hangszer egyénisége teljesen megváltozott. Agresszív, harapós hangja lett. Még érezhetőbbé vált a mahagóni.  A húroknak is köszönhetően még több sustain, nagyobb jelszint (Borisz Jelszint) érkezett a gitárba. A húrgarnitúra nagyon tartós, kényelmes, nem merev, az új húr érzetét sokáig megőrzi!
    Szóval igazán dög lett! R'N'R!
               

 

    Bence a PRS SE Singlecutot is konfigurálta, szintén 10-52-es húrokkal. Azonban a húrmárka itt GHS, a hangolás pedig drop-C. Letehetetlenül kényelmes és pontos a hangszer. A csodahúrok pedig olyan felharmónikusokat hoznak elő a gitárból, melyeknek a létét ebben a hangszer ár-, illetve húr katagóriában nem is feltételeztem. Öröm vele zúzni! Metál!!!

               

 

    A fehérrel - a színén kívül -, mindenben megegyező fekete DBZ Renegade ST Plus 10-50-es THOMASTIK húrokat kapott normál hangolás, teljes beállítás, - ide értve a bundcsiszolást, visszaprofilozást is -,  és csontnyereg mellett. A mérnökök ennél a húrmárkánál sem vicceltek. Ahogy a GHS-nél és a CLEARTONE-nál, úgy itt is az átlagosnál nagyobb hangerőt, sustaint, jobb hangképet és játszhatóságot biztosít a készlet, az átlagosnál csúszósabb E1, B és G húrokkal.
    És a gitár hiába egyenértékű minden paraméterében a fehérrel, mégsem azonos az egyéniségük. A különbség nem elhanyagolható. Ha a fehér R'N'R , akkor ez maga az intelligens, nem zúzda metál.
    Nyugati kényelem, északi keménységgel.

A húrok és a hangszerek esetében tehát egyaránt kijelenthető, hogy "a kényelem mérhető", és megéri!

 

Elérhetőség

Tari Botond taribotond@gmail.com